Kawa – kultura, smak i symbol
Mamą i prekursorem wykorzystywania owoców kawy i produkowania ich na jeden z najczęstszych napojów ostatnich czasów jest wewnętrzna i wschodnia Afryka oraz Półwysep Somalijski. To tam rozpoczęła się rzecz i kultura picia kawy, która z czasem opanowała niemalże cały świat. W dzisiejszych czasach stosowana istnieje nie jedynie ze względu na jej przeznaczenie. Jej symbol więcej jest nowoczesny w społeczeństwie i wprowadzany w rozmaitych dziedzinach życia: w prostym użyciu, w literaturze, sztuce, teatrze, muzyce, pielęgnacji ciała, aromaterapii, i nawet jako materiał leczniczy.
Kawa sklep Police
Historia powstania kawy posiada wiele legend, sama z nich nosi korzenie arabskie i gada o pasterzu imieniem Kaldi, który znalazłeś i rozpowszechnił zastosowanie owoców kawy dzięki obserwacji zachowania swojego stada owiec, jakie je jadło. Kawa w kulturze arabskiej szczególnie odcisnęła swoje piętno ze względu na konkretny zakaz konsumpcji alkoholu. W zamian za to muzułmanie bardzo chętnie korzystają więc po ten czarny napój, który też jak alkohol ma działanie pobudzające. Nic zatem dziwnego, że arabskie „kahva” oznacza wielkość i wada zmęczenia.
Kawa sklep Police
Od początku XV wieku, kiedy kawa zaczęła opanowywać kubki smakowe społeczeństwa państw arabskich, poprzez otworzenia pierwszej kawiarni w 1645 roku w Wenecji, aż do dzisiaj kawa nie traci na pozycji. Aktualnie stosowana jest w mało każdym przyulicznym pubie, restauracji lub barze. Jest poręczna we całych, nawet najmniejszych sklepach, obowiązująca w grupy budynków i pita regularnie przez 80% ludności na całym świecie.
Kawa sklep Police
Eksperymenty ze smakiem, czyli poznawanie kawy na nowo
Wraz z dużym wzrostem popularności kawy na świecie, pojawiały się nowe poglądy na sposoby jej picia oraz pozyskiwania z niej różnych, urozmaiconych smaków. Zaczęto rozpoznawać i odróżniać z siebie aromat poszczególnych ziaren kawy, co w rezultacie doprowadziło do wyszczególnienia konkretnych grup i nazw. Aktualnie przechodząc do sklepu użytkownicy mają szansie wyboru ulubionego aromatu, kawy przykładowo mogą zawierać w sobie nutę smaku owocowego, orzechowego czy korzennego.
W Polsce jednym z najzwyklejszych sposobów przyrządzania kawy ziarnistej jest własnoręczne mielenie jej w młynku lub skorzystanie z możliwości zmielenia wybranych ziaren w handlach stacjonarnych. Najłatwiejszym sposobem zaparzenia zmielonej kawy jest naturalne zalanie jej właśnie dawek wrzątkiem. Bardzo często łudzi się również tzw. kawiarkę czy zaparzacz. Obecnie coraz więcej smakoszy kawy decyduje się ale na zakup ekspresu, który dzięki funkcji mielenia ziaren ogranicza czas przygotowywania napojów, zachowując jednocześnie aromat ziaren na dłużej. Kawa z ekspresu jest więc aktualnie najkorzystniejszym wyjściem, używanym w wszystkiej dobrze prosperującej kawiarni, restauracji czy palarni.
Kawa sklep Police
Kawę na wstępie jej wydawania piło się w prywatnej oryginalnej postaci „czarną” bez jakichkolwiek dodatków. Dopiero w późniejszych latach ludzie zaczęli eksperymenty z modyfikacją smaku kawy i otworzyliście dołączać do niej mleko, śmietankę czy cukier. Dzięki czemu powstało wiele nowych typów kawy, popularne latte, cappuccino czy macchiato, szczególnie chętnie pijane we Francji czyli we Włoszech.
Tajemnice palarni kawy
Proces robienia kawy otwiera się od wyhodowania najlepszych jakościowo również znacznie świeżych owoców kawowca. W znaczącym momencie wzrostu są one montowane i transportowane w prawidłowych warunkach właśnie do palarni kawy. Najbardziej świeża i największa w walory smakowe kawa to ostatnia dopiero palona, z obecnego powodu do procesu palenia dochodzi właśnie w ostatnich krajach sprzedaży, dzięki czemu ziarna zachowują świeżość i zapach spotykając w ręce konsumentów.
Kawa sklep Police
Profesjonalne palarnie kawy urządzone są w specjalistyczne piece, które podawane są przez specjalistów, tzw. roasterów. To oni są odpowiedzialni za rodzaj, intensywność zapachu i dodatku ziaren. Za pomocą odpowiedniej cyrkulacji temperatury, która dotyka nawet 250 stopni oraz odpowiedniej długości wypalania mogą zrobić konkretne odmiany kawy o różnych życiach i walorach smakowych. Niezwykle istotnym etapem obróbki ziaren kawy jest i odpowiednie schłodzenie ich po wyjściu pieca. Są one schładzane przez zimną matę, która zapobiega dalszemu nagrzewaniu się i spalaniu ziaren, co potrafiło w rezultacie wpłynąć na za wysoką gorycz smaku kawy.
Kawa sklep Police
Zobacz również Najlepsza Palarnia kawy w Polsce